55-methode

55-methode Een laatste methode die deel uitmaakt van de kaizen-filosofie betreft de 5S-methode. Daarbij gaat het erom dat de werkplek zo slim mogelijk wordt ingericht. De 5S-beweging ontleent haar naam kantoor huren breda aan de beginletters van vijf Japanse woorden die met een S beginnen: seiri, seiton, seiso, seiketsu en
shitsuke. Als onderdeel van een kaizen-programma worden dikwijls borden opgehangen waarbij deze stappen duidelijk weergegeven worden. Het gaat om de volgende vijf stappen: 1 Selecteren en scheiden. In de eerste stap gaat het erom dat er orde op zaken wordt gesteld. Er wordt gekeken naar oude gereedschappen, ongebruikte machines, foutieve producten en te veel aan kantoor huren enschede papierenen documenten. In een kantooromgeving kun je hierbij denken aan overvolle bureaus met stapels te verwerken dossiers. Maak daarbij verschil tussen nodige en onnodige zaken. Verwijder de onnodige zo snel mogelijk. Ga ook eens kijken bij bedrijven waar ze dit al verregaand doorgevoerd hebben. 2 Schikken en sorteren. Bij de tweede stap gaat het erom de zaken ordelijk op te bergen. Alle hulpmiddelen moeten zo neergezet worden dat ze direct gereed zijn voor gebruik. Zo zien we vaak dat het heel veel tijd kost om het juiste gereedschap of het juiste dossierte zoeken. Bij het onderzoek is naar voren gekomen dat hiermee wel meer dan 40 procent van de tijd verloren gaat. 3 Schoonmaken en schrobben. in de derde stap gaan we ervoor zorgen dat de werkplekken altijd schoongehouden blijven. De opzet is dat dat zo eenvoudig mogelijk gedaan kan worden. Als je bovenop de kast geen spullen zet is die gemakkelijker schoon te maken. Nog slimmer is: zet een schuin dak bovenop de kast. Dat is bijvoorbeeld gedaan bij de onderhoudsafdeling van de KLM. Op die manier kan niemand er meer wat opzetten en het blijft vanzelf schoon. Bureaus, die vol liggen met papier, zijn door de schoonmakers nauwelijks kantoor huren almere meer bij te houden. Het leegruimen van een bureau maakt hun werk niet alleen gemakkelijker, het voorkomt ook dat er diefstal of spionage plaatsvindt. 4 Systematisch leren, standaardiseren en structureren. De opzet van de vierde stap is om er een gewoonte van te maken schoon en netjes voor de dag te komen. Dat begint natuurlijk bij jezelf. Het straalt ook iets uit naar een ander. Bedenk maar eens wat je ervan vindt als je op bezoek gaat bij een leverancier waar het een rommel is. 5 Stimuleren en stijlvol werken. De laatste fase heeft als doelstelling om de procedures, die voor de werkplek gelden, levend te houden. Dit kun je doen door foto’s te maken van de oude situatie ende nieuwe situatie. Hang deze foto’s op een bord nabij de werkplek. Maak met de medewerkers een aantal spelregels om dit proces blijvend te verbeteren. Om hen te motiveren kunnen er bijvoorbeeld kleine cadeautjes worden uitgereikt. Ook kan het verstandig zijn om medewerkers van een andere afdeling een audit uit te laten voeren.
De 5S-methode wordt bij tal van bedrijven toegepast. Voorbeelden zijn het Centraal Boekhuis, Ceva Logistics, DAF, DHL, Polynorm en TNT. Kijk bijvoorbeeld eens naar je eigen bureau, de keuken, de bergplaats en een werkplaats. Maak hierbij vooral foto’s.
Het heeft lang geduurd voor kaizen zijn plaats heeft gekregen in onze westerse samenleving. Het nadeel van de methode is dat er geen samenhang is tussen alle beschreven technieken. In de afgelopen jaren zijn daar wel variaties op gekomen. Als vervolg op de kleine stappen komt men nu kantoor huren nijmegen ook de grote stappen tegen: kaikaku ofkaizen blitz. Dit zijn manieren om in een korte tijd een groot aantal stappen te zetten. Bij een kaizen blitz wordt in een week tijd een groep medewerkers afgezonderd die gezamenlijk volgens een van tevoren bepaald protocol de verbeteringen gaan aanpakken.