Hoe oordelen zich vormen

Wat zou u zeggen van r meter 80? Misschien iets te kort. Of 2 meter ro? Waarschijnlijk iets te lang. U probeert een lengte te vinden die net zo opvallend is als een kind dat op haar vierde al kan lezen. Redelijk flexplek huren breda opvallend, maar niet al te uitzonderlijk. Na vijftien maanden al kunnen lezen, is uitzonderlijk, net als een man met een lengte van 2 meter 30.
Welk salaris zou passen bij ]ulia’s leesvermogens? Welke misdaad is even erg als Julia’s ontwikkeling opzienbarend is? Welk cijfergemiddelde aan een topuniversiteit zou passen bij ]ulia’s talent?
Niet al te moeilijk, toch? Bovendien zouden uw inschattingen in de buurt liggen van die van andere mensen in uw culturele milieu. Als we aan mensen vragen om Julia’s cijfergemiddelde te voorspellen op basis van het gegeven dat ze al op zeer jonge leeftijd heeft leren lezen, zal men flexplek huren enschede zonder al te veel moeite de ene naar de andere schaal omzetten en een passend gemiddelde kiezen. Later zal ik uitleggen waarom deze manier van voorspellen statistisch fout is, hoewel het een natuurlijke methode van Sys
8. Hoe oordelen zich vormen 103
teem r is (en voor de meeste mensen, met uitzondering van statistici, ook voor Systeem 2).
Het mentale hagelschot Systeem r voert gelijktijdig veel verschillende berekeningen uit. Sommige van deze berekeningen zijn routinematige inschattingen die continu plaatsvinden. Telkens flexplek huren almere wanneer u uw ogen geopend hebt, genereren uw hersenen een driedimensionale weergave van uw blikveld, compleet met de vorm van objecten, hun positionering en identiteit. Deze bewerking hoeft u niet weloverwogen in gang te zetten en u hoeft niet voortdurend alert te zijn op uitzonderlijke elementen. In tegenstelling tot deze routinematige inschattingen worden andere berekeningen alleen indien nodig uitgevoerd: we zijn ons er niet voortdurend van bewust hoe gelukkig of rijk we zijn, en zelfs als we in politiek flexplek huren nijmegen zijn geïnteresseerd, houden we ons niet continu bezig met de eerstvolgende verkiezingen. Deze sporadische inschattingen gebeuren op vrijwillige basis; we maken ze alleen als we er behoefte aan hebben.