Wederzijdse afhankelijkheid

Afbeeldingsresultaat voor site:ilocate.nl

Een organisatie die de kenmerken van klantgerichtheid, kwaliteit, flexibiliteit, innovatieve kracht en ondernemerschap heeft, stelt hoge eisen aan de inzet en motivatie van de medewerkers. Enerzijds zal dit bereikt worden door nadruk te leggen op de autonomie (zelfstandigheid) van autonomie organisatie-eenheden. Hierdoor worden binnen de afzonderlijke organisatie-eenheden flexplek huren breda de eigen belangen versterkt en ontstaan meer mogelijkheden tot identificatie met het eigen onderdeel. Belangrijk hierbij is dat de onderdelen korte en directe lijnen met de markt krijgen. De onderdelen moeten meer zicht krijgen op hun klanten en hun resultaten. Een goede methode om tot een betere prestatie van het eigen organisatie-onderdeel te komen is vergelijking met andere organisatie-onderdelen, zowel binnen als buiten de organisatie. Anderzijds dient aandacht te worden gegeven aan de wederzijdse afhankelijkheid van de wederzijdse afhankelijkheid organisatie-onderdelen. Het gaat uiteindelijk om het resultaat van de hele organisatie.
Intensieve wederzijdse uitwisseling, de wil om van en aan elkaar te leren en versterking van het ‘wij’-gevoel is daarbij noodzakelijk.
Flexibele kantoren bevorderen teamcultuur Veel vestigingen van grote organisaties waaronder Shell, ING, ABN Amro, Rabobank en Kodak gaan over naar flexibele kantoren. Een van de eerste pioniers op dit gebied in Nederland was lnterpolis. In het kantoor in Tilburg zijn ruim 1280 flexibele, met terminals uitgeruste, werkplekken beschikbaar. Aan ieder bedrijfsonderdeeljs een deel van het gebouw toegewezen. ‘Het eigen territorium is nu de afdeling in plaats van de kamer; verduidelijkt hoofddirectielid Piet van Schijndel. ‘Deze inrichting is bij uitstek geschikt voor teams.’ Hij wil nog niet te stellig conclusies trekken over het effect op de organisatiecultuur, maar de beoogde platte en actieve organisatie ziet hij voor zijn ogen ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen elkaar minder spreken als ze meer dan flexplek huren almere vijftien meter uit elkaar zitten. Het standaardkantoor met de gangen houdt daardoor een star en beperkt communicatiepatroon met de buurkamers in stand. In het flexkantoor spreken mensen dagelijks andere collega’s en zijn er meer mensen binnen ‘handbereik’. Wie zich wil concentreren, kan plaatsnemen in een werkcel. Verder leveren flexkantoren aanzienlijke besparingen op in huisvestingskosten.